Süslü kadınlar Muğla’da pedal çevirdi
Bisiklet kullanımını teşvik etmek amacıyla 2013 yılında başlatılan Süslü Kadınlar Bisiklet Turu’nun 11’incisi Muğla’da çok sayıda bisikletli kadının katılımıyla gerçekleştirildi. Bisikletlerini balon ve çiçeklerle çeşitli şekillerde süsleyen kadınlar, Menteşe’de pedal çevirerek dikkatleri üzerlerine çekti.
‘Dünya Otomobilsiz Kentler Günü’ kapsamında bu yıl 11’incisi düzenlenen Süslü Kadınlar Bisiklet Turu Muğla’nın Menteşe ilçesinde yoğun katılımla gerçekleştirildi. Bisikletlerini balon, çiçek ve oyuncaklarla süsleyen kadınlar, Sınırsızlık Meydanı’nda bir araya geldi.
Süslenen kadınlar Cumhuriyet Meydanı, Recai Güreli Caddesi ve Hasan Ercan Caddesi’nden Aylin Karaca Kavşağı’na kadar pedal çevirdi. Bisiklet turuna çevredeki vatandaşlar da destek verdi.
Etkinlikte konuşan Süslü Kadınlar Bisiklet Turu Muğla Gönüllüsü Aylin Bal, turun herhangi bir kurum, kuruluş ya da dernekle bağlantısı olmadan yılda sadece bir kez yapıldığını söyledi.
Bisiklet turu hakkında bilgi veren Aylin Bal, “Süslü Kadınlar Bisiklet Turu 2013 yılında İzmir’de başladı. Aradan geçen 11 yılda büyüyen bu etkinlik önce Türkiye’de sonra da dünyanın diğer şehirlerinde bisiklete binen kadınların ilgisini çekti. Bu yıl turumuz bağımsız gönüllü kadınlar tarafından birçok şehir ve ülkede eş zamanlı olarak gerçekleştiriliyor ve bundan gurur duyuyoruz. ‘Dünya Otomobilsiz Kentler Günü’ kapsamında bisikletin günlük hayatın bir parçası olmasına dikkat çekmek amacıyla düzenlenen Süslü Kadınlar Bisiklet Turu, kadınların toplumda daha fazla görünürlüğünü sağlamak, onlara kendilerini temsil etme fırsatı vermek ve güvenli bisiklet kullanımı için altyapı talebini güçlendirmek amacıyla düzenleniyor.” şeklinde konuştu.
Kadın-erkek eşitliğine dikkat çeken Aylin Bal, kadınların gücünü göstermek istediklerini belirtti.
“DAHA FAZLA BİSİKLET SÜREREK DÜNYAYA OLUMLU KATKIDA BULUNABİLİRİZ”
İklim krizine dikkat çeken Bal açıklamasında;
“Eskiden ‘İklim Değişikliği’ diyorduk, şimdi ‘İklim Krizi’ diyoruz. Bunun etkilerini çok acı bir şekilde yaşadık. Bu konuda her bireyin yapabileceği bir şeyler var. Daha fazla bisiklete binerek dünyaya olumlu bir katkı sağlayabiliriz. Arabayla gidilecek mesafe bisikletle gidildiğinde bir kişinin karbondioksit salınımı 15 kat azalıyor. Kamu bileşenlerinden bireylere kadar toplumun tüm paydaşlarının İklim Krizine karşı gerekli önlem ve düzenlemeleri ivedilikle hayata geçirmesini istiyoruz.” ifadelerine yer verdi.
“YAYALAR VE BİSİKLETLİLER İÇİN GÜVENLİ ULAŞIM ALTYAPISI VE HİZMETLERİ İSTİYORUZ”
“Pandemi sırasında kapalı alanlarda kaldık ve bunaldık. Dışarı çıktığımızda nefes alabileceğimiz yeşil bir alan aradık. Motorlu taşıtlar yollarda olmadığında gürültü kirliliğinin nasıl azaldığını ve havanın daha temiz olduğunu gördük. Bunların insanoğlunun temel ihtiyaçları olduğunu anladık. Toplu taşıma araçlarına binmek istemedik. Hem spor yapabileceğimiz hem de açık havada olabileceğimiz bir ulaşım aracımız vardı. Şehirlerin insan odaklı, yaşanabilir, bisiklet dostu ve sağlıklı şehirler olarak yeniden tasarlanmasını istiyoruz. Kamusal alanların özellikle kadınlar, çocuklar, yaşlılar ve engelliler için kolay erişilebilir ve kullanılabilir olmasını istiyoruz. Yayalar ve bisikletliler için güvenli ulaşım altyapısı ve hizmetleri istiyoruz.” dedi.
“ARABASIZ PAZAR” İSTİYORUZ!
“Her an bir trafik kazasının kurbanı olmaktan korkuyoruz. Son yıllarda Türkiye’de trafik kazalarında hayatını kaybedenlerin sayısı giderek artıyor ve bu bizi çok üzüyor. Motorlu taşıtların neden olduğu kazalarda bisikletlilerin ölümlerinin durdurulması, bunun için gerekli yasal düzenlemelerin yapılması ve tüm toplumda trafikte bisiklet bilincinin oluşturulması için kamudan yerel yönetimlere, özel sektörden sivil toplum kuruluşlarına kadar tüm paydaşların işbirliği ve desteğini görmek istiyoruz. Sağlıklı bir toplum ve yaşanabilir bir gelecek için özellikle büyük şehirlerde Pazar günleri şehir merkezindeki bazı caddelerin motorlu araç trafiğine kapatılarak ‘araçsız Pazar’ ilan edilmesini istiyoruz.” dedi.